Kaj je in kaj ni dovoljeno ženski v času mesečnega perila (hajd/hajz)?

Anonimno: Pozdravljeni, šem študentka, ki piše seminarsko o ženskah v muslimanski veri in bi mi vaš odgovor veliko pripomogel pri pisanju. Zanima me, kaj je in kaj ni dovoljeno ženski v času mesečnega perila? V slovenskem prevodu Korana sem zasledila citat, da naj bi bilo mesečno perilo za žensko nadloga in da jih morajo možje pustiti pri miru. Kaj pa ženska, ali ima kake privilegije v tem času, ali česa ne sme početi? V upanju na čimprejšnji odgovor vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Zahvaljujemo se vam za poslana vprašanja.

Preden vam odgovorimo na vprašanje, bi radi poudarili, da je za pravilno razumevanje Kur’ana (Korana) potreben “drugi izvor islama“ – sunnet (ali suna), tj. Poslančeva praksa, oz. vse, kar je Poslanec Muhammed rekel, delal ali z molkom odobril. Dejansko ne gre točno za drugi izvor islama, saj je sunnet razodetje od Allaha, brez njega pa ne bi mogli razumeti islamskih učenj. Tako lahko brez dlake na jeziku rečemo, da je sunnet po pomembnosti na istem nivoju kot Kur’an. Za več informacij o pomembnosti sunneta v islamu, si lahko ogledate spodnje predavanje.

To omenjamo predvsem zaradi tega, ker v slovenščini žal še nimamo recenziranega prevoda Korana, na katerega bi se lahko študentje, vsaj z veliko večjo samozavestjo, zanesli, in nimamo še nobene zbirke hadisov, v katerih bi lahko brali sunno. Zato predlagamo, da si pomagate s tefsirjem (komentarjem) Korana od znanega islamskega učenjaka (danes verjetno tudi najbolj razširjen komentar pomena Korana) Ibn Kesirja. Tefsir je (v skrajšani obliki) na naši spletni strani dostopen v srbohrvaščini, na internetu pa obstaja (prav tako v skrajšani obliki) v angleščini in drugih jezikih. Tam si lahko za vsak ajet pogledate komentar, ki je podprt s sunnetom.

Ženski je v času menstruacije – ar. hajd, v drugih literaturah tudi hajz (kot tudi v poporodnem času, imenovanem “nifas“) – prepovedano:

1) Imeti spolni odnos s svojim soprogom. Podlago za prepoved najdemo v ajetu, katerega ste sami omenili: “Sprašujejo te o mesečnem perilu. Reci: ‚To je neprijetnost.‘ Zato se ogibajte žena med mesečnim perilom. Ne približujte se jim, dokler se ne okopajo. Ko pa se okopajo, se jim približajte, kakor vam je Allah določil. Allah zares ljubi tiste, ki se kesajo, in tiste, ki se čistijo.“ (2:222)

2) Moliti (opravljati namaz, se klanjati) in postiti se. Potrebno je povedati, da bo izpuščene dni posta morala kasneje, ko bo menstruacija minila, nadoknaditi, izpuščenih molitev pa ne. Argument za to lahko najdemo v besedah Allahovega Poslanca, naj je mir z njim: “Ko ženska dobi hajd ali nifas, (mora) prekiniti z opravljanjem namaza in posta.“ (zabeležil Buhari) Od Poslančeve žene, Aiše, naj je Allah z njo zadovoljen, se pripoveduje, da je rekla: “Že v času Allahovega Poslanca, naj je mir z njim, nam je bilo zapovedano, da (v hajdu in nifasu) nadoknadimo izpuščene dneve posta, vendar nam ni zapovedano, da nadoknadimo izpuščene molitve.“ (zabeležil Buhari)

3) Vstopiti v mošejo. Argument za to lahko najdemo v izjavi Allahovega Poslanca, naj je mir z njim: “Moškemu, ki je džunub (moški, ki je imel ejakulacijo), in ženski, ki je v obdobju hajda, ne dovoljujem vstopa v mošejo.“ (zabeležil Ebu Dawud)

4) Ko ima ženska menstruacijo, je možu ni dovoljeno zapustiti (zahtevati oz. dati ločitev). Mož mora v tem primeru počakati na konec obdobja menstruacije in na to, da se (ona) skopa (očisti). V tem smislu se pripoveduje, da je Poslančev družabnik, Ibn Omer, naj je Allah z njim zadovoljen, zapustil svojo ženo, ko je bila v hajdu. Ko je to slišal Allahov Poslanec, naj je mir z njim, je ukazal, naj se vrne k njej in naj počaka na konec njene menstruacije in na njeno čiščenje. (zabeležil Buhari) V kolikor bi mož zapustil svojo ženo v času hajda, bi po islamskem učenju v tem primeru storil greh.

5) Krožiti okoli Kabe v Mekki (ar. tawaf). Allahov Poslanec, naj je mir z njim, je dejal: “Delaj vse, kar počne romar (na svojem romanju v Mekko – ar. Hadždž), ampak ne opravljaj tawafa okoli Kabe, dokler se ne boš okopala (tj. dokler ti ne mine menstruacija).“ (zabeležila Buhari in Muslim)

6) Dotakniti se Kur’ana z golo roko, saj se Kur’ana ne smemo dotikati v stanju velike nečistoče (džunub stanje je prav tako stanje velike nečistoče).

Vse ostale stvari so dovoljene. Ženska, ki ima menstruacijo, lahko uživa s svojim soprogom, ampak ne sme imeti z njim vaginalnih (kot tudi analnih) spolnih odnosov. Lahko opravlja druge oblike molitev mimo namaza, kot so molitvice, ki jim v islamski terminologiji rečemo: dua (ali dova). Lahko tudi recitira in bere Kur’an (Koran), ampak se ga ne sme dotakniti z golo roko – najbolje je, da uporabi rokavice itd.

Upamo, da smo odgovorili na tvoje vprašanje.