DRUGAČNA, MANJVREDNA?

Evo tole pa bo osebno. Ne razumem, ampak res ne razumem, zakaj se mi to dogaja? Pa zakaj je ljudem, seveda ne vsem samo nekaterim tako zelo v napoto moj stil oblačenja? No bolj natančno zakaj jih tako zelo moti moj hidjab in to, da imam pokrite lase. Sicer če sem popolnoma iskrena sem opazila, da imam z izobraženimi se pravi zdravniki, malce višji uradniki in podobnim kadrom manj težav oziroma doživljam skoraj popolnoma kontra efekt in me sprejmejo zelo lepo ter z zanimanjem. In ponavadi se kar zaklepetamo o življenju v Egiptu in podobnih temah.

Toda zakaj na ulici taki pogledi, zavijanje z očmi… v trgovinah in skratka na vsakem koraku se najde kakšen tak človek.

Sicer poskušam ignorirt toda vedno pa ne gre. Pa naj povem kako je izgledal moj zadnji pohod po nakupih.

Stojim na ulici ter pakiram mojo mlajšo hčerko v avto in ob tem početju gresta mimo starejši predvidevam, da že upokojen par in me gledata in gledata in kar hodita in pogledujeta čez ramo in skratka, če ne bi vedela da je to zaradi moje „rute“ bi mislila da je kaj hudo narobe. Uredu, pozabimo in gremo dalje stopim v trgovino Baby Centra v Ljubljani BTC in na oddelku za dojenčke prodajalka, ko me zagleda spusti sicer v šepetu toda še vedno dovolj glasno, da slišim: „O moj Bog!“ O.k preslišim tudi to in gremo naprej. Kasneje v trgovskem centru City park ob čakanju na dvigalo starejši gospod že s palico za pomoč pri hoji ob mimohodu izjavi“ O Fatima je prišla“.

In tako dalje, da ne naštevam…

Zapisala pa bom še en dogodek. Peljem se z avtobusom – medkrajevnim. Ko se začnejo izstopne postaje nemoteno sem in tja ljudje izstopajo tudi pri prvih vratih, čeprav je nad njimi napis:“ Ni izstopa!“ Ko pride moja izstopna postaja želim izstopiti pri teh prvih vratih pa me šofer napoti na zadnja izstopna vrata z besedami :“ Tukaj ni izstopa, saj piše!“ Zraven pa mi poda še škodoželjen nasmešek. Naj povem še, da sem visoko noseča in sem se z svojim trebuhom pač komaj pravočasno prerinila do zadnjih vrat. Kako bi se vi počutili na mojem mestu? Zakaj sem tako moteč element, res samo zaradi tega ker nosim „ruto“?

Skratka komentarji takšni in drugačni.. Lahko pa še povem, da se mi je že nekajkrat zgodilo, da mi ljudje s katerimi imam opravka govorijo zeloooo razlooočnoo slovenščino, da bom ja razumela…He,he. Ko pa spregovorim so nadvse začudeni nad mojim zelo dobrim znanjem slovenščine. Včasih razložim, da sem Slovenka največkrat pa se mi ne da…
In zakaj pišem vse skupaj, kaj me pri vsej stvari tako boli?!

Moja mami je z mano preživela v Egiptu skoraj 9 mesecev, nosi kratke rokave, nikoli rute in ima svetlo blond lase, kar pomeni da v Kairu zelo pade v oči. Nikoli in nikdar v vsem tem času je ni nihče grdo pogledal ali je bila deležna kakršnega koli komentarja ali opazke. Še več prodajalci ali uradniki skratka ljudje s katerimi je imela opravke so zelo prijazni in kar hrepenijo po pogovoru ali da ji lahko nudijo kakršno koli pomoč. Sicer ne vem ali zato ker si obetajo napitnino ali pa ker imajo željo povaditi svoje znanje angleščine ali pa so morda res samo zelo dobrosrčni in prijazni. Toda bistvo je, da je ona, ki tam res izstopa sprejeta popolnoma normalno.

Zakaj taka razlika? Mi lahko kdorkoli poda kako pametno razlago čemu je temu tako? Sem res manj vredna ker sem drugačna? In ali sem res tako zelo drugačna?
Lep pozdrav bata