Vprašanja o spolnosti (seksu) v islamu

0

Alenka: Dober dan. Sem Alenka in v šoli obiskujem predmet verstva in etika. Moja skupina obravnava spolnost v islamu in me zanima, če mi lahko odgovorite na nekaj vprašanj.

– Kaj pomeni spolnost za islam?

– Je za islam spolnost nekaj pozitivnega ali negativnega?

– Kako islam omejuje spolnost?

– Ima islam kakšne posebne obrede ali simbole, povezane s spolnostjo?

– Vprašanje zvestobe?

– Dopuščanje lastnih odločitev v zvezi s spolnostjo, kako daleč se sme?

– Je dovoljeno imeti več žena?

Hvala.

Odgovor:

Pozdravljena!

Zahvaljujemo se ti za vprašanja (ki bodo zanimala še marsikaterega bralca naše spletne strani).

Islam je način življenja, ki zajema tako versko, kot tudi posvetno življenje in tema spolnosti je kot vsaka druga tema. Potrebno je povedati, da je tema spolnosti v islamu bila in še vedno je tema, o kateri islamski učenjaki govorijo v svojih pravnih knjigah (term. fikh) v poglavju o poroki in zakonski zvezi. To nam direktno kaže na to, da so predporočni spolni odnosi prepovedani na kar kaže tudi ogromno hadisov1 in ajetov2, katere ne bomo sedaj omenjali, saj to ni tema vprašanja. Allahovega Poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, bi ljudje spraševali raznorazne stvari; od tega, kako opraviti nek verski obred, oziroma ritual, pa vse do preprostih življenjskih stvari; npr. kako imeti spolni odnos. Kljub temu, da so spolni odnosi dovoljeni le v zakonski zvezi, je potrebno povedati, da to ni »tragedija«, kot bi marsikateri pomislil. Znano je, da se muslimani poročajo ‚zelo mladi‘ (od 18. leta pa naprej). Na tvoja vprašanja bomo poskusili odgovoriti tudi s citiranjem Poslančevih izrekov, njegovih družabnikov in islamskih učenjakov.

1. Kaj pomeni spolnost za islam?

Islam je religija za vse čase in za vsa mesta. Tako je tema spolnosti v islamu še kako pomembna, saj pokriva velik del zakonske zveze, kot tudi sam sadež le-te. Spolnost ni bila nikoli tabu tema pri muslimanih, kot tudi ne pri Allahovem Poslancu, naj je mir z njim. Tako bomo videli, da islamska kultura nikoli ni bila potrebna neke seksualne revolucije, kot se je to dogajalo na zahodu, kjer je bila tema spolnih odnosov večinoma kar tabu. Allahov Poslanec je v enem od svojih izrekov rekel: »Ko mož pokliče svojo ženo zaradi seksualne potrebe in želje, naj se mu le-ta odzove, četudi je pri peči (tj. pripravlja obrok).« (Tirmizi)

2. Je za islam spolnost nekaj pozitivnega ali negativnega?

Spolnost je za islam zelo pozitivna stvar. V zbirki hadisov od imama Muslima najdemo, da je Allahov Poslanec Muhammed, naj je mir z njim, rekel: »Ko imate spolni odnos s svojo ženo, je, kot da bi podelili miloščino.« Nato so ga prisotni na vsesplošno začudenje vprašali: »Allahov Poslanec, mar je v zadovoljevanju naših strasti miloščina?« Nato jim je Poslanec odgovoril: »Kaj pa misliš, ali je greh, da to počne na nedovoljen (predporočen) način? Seveda! Zato, če to stori (v zakonski zvezi) na dovoljen način, ima za to nagrado.« Vidimo iz citiranega hadisa, da sta zakonca celo nagrajena za spolni odnos.

3. Kako islam omejuje spolnost?

Spolni odnosi so dovoljeni le v zakonski zvezi.

4. Ima islam kakšne posebne obrede ali simbole, povezane s spolnostjo?

Ne, islam ne pozna nikakršnih posebnih obredov ali simbolov, povezanih s spolnostjo.

5. Vprašanje zvestobe?

Islam daje velik poudarek na zvestobo, saj prepoveduje vsakršne oblike razvrata. Prepoveduje že samo gledanje v ženske, ki nam niso bližnje sorodnice ali žene. To daje ženskam v zakonski zvezi občutek sigurnosti in zvestobe. Poleg tega je znano v kazenskem šeriatskem pravu, da sledijo stroge sankcije v primeru prešuštva. To je razlog, da so bile islamske družbe v preteklosti (ko je še obstajala šeriatska država3) moralno zdrave, saj se je malokdaj zgodilo, da bi bil nekdo kaznovan zaradi prešuštva, če pa bi se že zgodilo, bi bilo to zaradi lastnega priznanja prešuštnika. Allahovega Poslanca so neke prilike zaprosili, naj našteje najtežje grehe, pa je dejal: »Da prešuštvuješ z ženo svojega soseda.«

6. Dopuščanje lastnih odločitev v zvezi s spolnostjo, kako daleč se sme?

Pri seksualnem odnosu je dovoljeno popolnoma vse, razen nekaterih stvari, ki so direktno ali indirektno povezane s spolnim odnosom (jih bomo omenili v nadaljevanju).

Kljub temu, da je dovoljeno imeti spolni odnos v vsaki izvedljivi poziciji, ni dovoljeno imeti analnih spolnih odnosov. To je v islamu strogo prepovedano do te mere, da je Ibn Abbas (eden od družabnikov in najboljših učencev Allahovega Poslanca), ko je bil o tem vprašan, odgovoril: »Ta me sprašuje o neveri.« Allahov Poslanec, naj je mir z njim, pa je rekel: »Allah ne bo pogledal človeka, ki ima spolni odnos s svojo ženo v analno odprtino.« (zabeležila En-Nesai in Ibn Hibban), v drugem hadisu pa je rekel: »Preklet naj bo tisti, ki ima spolni odnos s svojo ženo v analno odprtino.« (Ebu Dawud)

Ni dovoljeno samozadovoljevanje, kar smo pojasnili v tem odgovoru (dovoljeno je, da na tak način žena zadovolji moža in obratno, ampak ne sme pa on/a sam/a sebe tako zadovoljiti).

Ni dovoljena uporaba kakršnih koli predmetov (katere bi se ženski dajali v vagino). To potrjuje tudi pripovedovanje o Ubejdullahu ibn Zuraru, ki pravi, da je imel nekega starega soseda, ki je imel mlado služabnico. Zaradi svoje starosti ni mogel v popolnosti zadovoljiti svoje mlade služabnice, zato ga je zaprosila, naj da svoje prste v njeno vagino, tako da bo njej odgovarjalo. Starejši človek je sledil njeni ideji, kljub temu da mu ni bila všeč. Zato je zaprosil Ubejdullaha, naj vpraša imama Alija Rida o tem. Ko je to storil, je imam Ali rekel: »Ni nikakršnih problemov, da uporablja katerikoli del svojega telesa na njej, ampak ne sme uporabljati nič drugega razen svojega telesa.«

Ni dovoljeno imeti spolnih odnosov z ženo v času menstruacije ali poporodnega obdobja. Kljub tej prepovedi je dovoljeno poljubljanje, božanje ipd. Allahov Poslanec, naj je mir z njim, je rekel: »Delajte z njimi, kar hočete, razen spolnega odnosa.« (zabeležil Muslim) Tukaj lahko štejemo tudi druga obdobja, ko je prepovedano imeti spolne odnose, kot sta npr. čas posta (torej od zore do sončnega zahoda) in čas hadždža (za tiste, ki so na hadždžu – romanju).

Vse ostalo je z islamske perspektive dovoljeno (v islamu velja pravilo, da je vse dovoljeno, v kolikor ni prepovedi). Daje se velik poudarek tudi na predigro. Islam dovoljuje moškemu in ženski, da vidita, poljubita, se dotakneta, povohata ali stimulirata katerikoli del partnerjevega telesa. S te perspektive je dovoljen tudi oralni seks. Imam Musa el Kazim je bil neke prilike vprašan: »Ali lahko mož poljubi vagino svoje soproge?« pa je odgovoril: »Brez problemov.« Oba partnerja morata biti tudi soglasna glede pozicije, saj če enemu ni všeč, ga drugi nima pravice siliti. Ker je splošno znano, da moški dosežejo orgazem v povprečju hitreje kot ženske, to še ne pomeni, da je s tem spolni odnos končan. Allahov Poslanec, naj je mir z njim, je v hadisu jasno naglasil, da mora biti zadovoljstvo obojestransko: »Ko ima nekdo izmed vas spolni odnos s svojo soprogo, naj je ne zapušča, dokler je ne zadovolji. Tako kot je njemu drago, da zadovolji svoje potrebe, je tudi njej.« Mož mora zavoljo dobrega spolnega odnosa poskrbeti tudi za zadovoljstvo svoje žene. Dovoljuje se tudi uporaba hrane (kot je to popularno danes; torej polivanje čokolade na partnerja ipd.), skratka vse, kar bo zadovoljilo potrebe obeh in polepšalo njuno seksualno življenje.

7. Je dovoljeno imeti več žena?

Vsekakor; dovoljeno, ne pa obvezno (to pomeni, da je poligamija v islamu izjema, ne pa pravilo). Allah je rekel v Kur’anu: »…se poročite, a le s tistimi, ki so vam dovoljene – z dvema, tremi ali štirimi. Če pa se bojite, da ne boste mogli biti z vsem enako naklonjeni, se poročite le z eno…« (4:3) Iz citiranega je razvidno, da ima lahko en moški največ štiri žene.

Upamo, da smo ti odgovorili na vprašaja. Če te bo še kaj zanimalo, nam ponovno piši.

Pustite odgovor

Your email address will not be published.