POPOTOVANJE PO AZIJI – 8

Položaj žensk v Pakistanu

 

Kot sem že omenil, je Pakistan prva islamska država, katero sem obiskal in zanimalo me je, če Pakistanci dejansko upoštevajo načela islama in se ravnajo po njih, ali pa jim je vera nekako le površinska in jim niti ni toliko mar za njo. Opazoval sem njihovo obnašanje, čistočo, pripravljenost pomagati tujcu, način oblačenja, število ljudi v mošejah itd. V svoje veselje sem opazil, da jim islam ni le vera, temveč so ga sprejeli, kot način življenja. Veliko jim pomeni in niti pod razno niso mogli razumeti mojega francoskega kolega, ki je ateist. Čutijo se odgovorne pred Bogom in venomer pazijo, da imajo z Njim čiste račune, kar posledično pomeni, da imajo čiste račune tudi z vsemi ostalimi ljudmi. Seveda opisujem obnašanje večine, saj se vedno najdejo izjeme, ki odstopajo od norme in v Pakistanu ni nič drugače. Obstajajo ljudje, ki ne upoštevajo islamskih predpisov in obstajajo tisti, ki jih jemljejo preveč dobesedno in že meji na ekstremizem (kot je ravno sedaj primer Rdeče Mošeje v Islamabadu). Vendar do odstopanj prihaja zaradi nepoznavanja oziroma napačne interpretacije islama.

Islam narekuje veliko spoštovanje do ženskega spola, saj je to polovica svetovne populacije, ki devet mesecev nosi in zatem rojeva drugo polovico populacije. V islamu je položaj žensk samo za eno stopničko nižji od položaja moškega. Razlog temu je, da ima moški večjo odgovornost oskrbovanja svoje družine in s tem tudi nekaj več pravic, ki bi mu pri tem pomagale. Po zahodnih medijih, pa žensko muslimanko predstavljajo kot neko vrsto sužnje, ki nima nobenega statusa in nobenih pravic. Bil sem v Pakistanu in vesel sem, da lahko povem, da temu še z daleč ni tako.

Ženske v Pakistanu so tretirane kot kraljice. Dobesedno jih nosijo na rokah. Tukaj moški ne žvižgajo in ne dajejo neprimernih pripomb za njimi. Na javnih prevoznih sredstvih sta spola ločena med seboj. Medtem, ko se 30 moških gnete v ZADNJEM delu avtobusa, se 10 žensk udobno pelje v SPREDNJEM delu avtobusa. In sicer v sprednjem delu, ker jim je lažje vstopati in izstopati iz avtobusa. Moški brez vsakršne pripombe vstajajo in odstopajo sedež nežnejšemu spolu, kar pomeni, da se dekleta ne gnetejo skupaj z moškimi (avtobusi v Pakistanu so vedno nabito polni). Ravno tako kakor na zahodu, je tudi v Pakistanu mogoče videti cele družine kako večerjajo po restavracijah (da, skupaj z ženami in hčerami). Družine, ki so finančno močnejše pošiljajo svoje punce študirati (Munirjeva žena je doštudirala angleški jezik) in nasploh jim možje dajejo vse, kar je v njihovi možnosti. Žene same so oblečene v ohlapna oblačila (ohlapna in ne v obliki velike vreče za krompir) in z ruto preko glave (in ne preko obraza) vse v lepem stilu. Ženske vodijo informativne in zabavne oddaje po televiziji in radiju. Videti jih je kako delajo v poštah, bankah, turističnih agencijah itd. Še vedno mislite, da je ženska v islamu zatirana? Benazir Buto, je ženska, ki je bila v letu 1973 – 74 PREDSEDNICA PAKISTANA! Koliko “demokratičnih in enakopravnih“ zahodnih držav se lahko pohvali s tem? Ali še vedno mislite, da je ženska v islamu zatirana?!