Ljubljančanka Bahrudina: Burka je zlasti zaščita – SiOL

burka-bahrudina-ljubljana

Z Bahrudino, 15-letno Ljubljančanko, ki redno nosi burko, smo se pogovarjali, kakšni so njeni pogledi na življenje mlade muslimanke v Sloveniji.

Že takoj nam je zagotovila, da še nikoli ni doživela nič takega, kar bi bilo usodno zanjo ali njeno vero, temveč ravno obratno. Pravi, da ji je osnovna šola v marsičem omogočila, da je lahko živela islam, še posebej ko se je odločila, da bo začela nositi burko in se bo zadnje leto šolala na domu. Tudi sošolke in sošolci so njeno vero lepo sprejeli, saj so vedeli, da živi drugačno življenje, ki ji je všeč. Prav tako so z razumevanjem sprejeli odločitev, da si pokrije obraz. Ob tem doda, da mogoče komu vendarle ni bilo všeč, toda tega ji nihče ni rekel. Po Bahrudinem mnenju sta v Sloveniji prevladujoča predvsem dva predsodka, in sicer da ljudje pogosto domnevajo, da nošenje burke ni njena izbira, kakor tudi da si kot najstnica želi izstopati ali pa da se še vedno išče in pravzaprav ne ve, kaj hoče. Toda takšna mnenja Bahrudina odločno zavrača.

Vaši starši prakticirajo islam?

Da, odraščala sem s to vero. Potem sem začela malce več brati ter razmišljati o njej in sem jo tako še bolj sprejela.

Vidim, da nosite nikab, medtem ko imata sestra in mama le naglavno ruto.

Jaz sem se edina v celotni družini, ki je sicer zelo velika, odločila za burko oziroma nikab.

Zakaj ste se tako odločili?

Zelo sem verna in ko sem začela vse več brati o islamu, sem tudi spoznala, da je Bog zapovedal pokrivanje iz praktičnih razlogov. Zato sem se odločila za nošenje nikaba in burke.

Kateri so ti praktični razlogi?

Ženska je v bistvu razumljena kot biser, kot nekaj, kar je najlepšega na Zemlji. Zaradi tega je zapovedano, da se pokrije, da ne bo imela težav. Nošenje burke po mojem mnenju pomeni veliko zaščito ženske.

Kaj še pomeni nošenje burke, nikaba ali naglavne rute? Se želi s tem tudi ugajati Gospodu?

Ja, tudi to. Vendar mislim, da nošenje burke izraža še nekaj predanosti.

Če prav razumem, je vera globlja, bolj kot je pokrito telo?

Na nek način, vendar ni vedno tako. Mama bi lahko bila precej bolj verna, čeprav nosi le naglavno ruto, vendar si jaz več upam. (Smeh.) Ne bojim se predsodkov. Lahko pa seveda pomeni tudi večjo predanost Bogu.

Kot eden izmed razlogov za prepoved nošenja nikabov in burk se navajajo tudi problemi varnosti in identifikacije oseb…

Identifikacija je ob nošenju burke res nekoliko težja, vendar ni nepremostljiv problem. Z identifikacijo doslej še nisem imela problemov, ker me je vedno, kadar je bilo to potrebno, identificirala ženska. Vsakič ko greš na primer čez kak mejni prehod, je tam vedno tudi ženska, ki me lahko pregleda.

S kakšnimi predsodki pa se srečujete v Sloveniji? Naglavna ruta verjetno ni takšen problem, medtem ko burka ni prav pogosta.

Doslej večjih problemov še nisem imela. Sicer sem v šolo hodila le z naglavno ruto in kakršnihkoli nestrpnosti nisem doživela. Tudi ko sem se odločila za burko, nisem imela problemov, res pa je, da ven ne zahajam prav pogosto. Več ali manj hodim le po opravkih.

In če vas vendarle oplazijo pogledi mimoidočih…

Zdi se mi, da ljudje mislijo, da sem prisiljena v nošenje burke, ali pa vzrok vidijo v mojih najstniških letih.

Kako jim odgovarjate vi?

Tisti, ki me poznajo, vedo, da je to del mene, drugim pa, ki ne poznajo takih žensk, se zdi, da bi želeli spremeniti, česar ne poznajo.

Kako pa vi gledate na način oblačenja nemuslimank?

Naši pogledi so gotovo drugačni, kar je za vas moralno, je lahko zame nemoralno. Seveda mi je nelagodno, ko vidim kakšno precej razgaljeno žensko, vendar do njih čutim bolj obžalovanje. Žal mi je, da sama sebe ne ceni nekoliko bolj. Sicer pa se zavedam, da živim v okolju, ki ima pač svojo tradicijo in drugačen način življenja.

Vprašanje, zakaj ste se tako odločili, vam verjetno ni tuje?

Na kakšnem mejnem prehodu me je to že vprašala kakšna policistka, tudi zdravnice…bolj pa jih zanima, kje kupujem ta oblačila, koliko stanejo itd.

Povejte še nam.

Dobijo se v BiH, Egiptu, Savdski Arabiji, sešijemo pa si jih tudi sami.

Kakšen je cenovni razpon?

Obleka stane nekje od 30 do 50 evrov, nikab približno 15 in naglavna ruta ali himar okoli 25 evrov.

Obstajajo kakšni modni trendi?

Ja, malce se spreminja dizajn, vendar ne prav dosti.

Kako pa prenašate vročino v burki?

Seveda je vroče, ampak sem se že navadila. Nimam pa težav z opečeno kožo. (Smeh)

Kakšne barve pa naj bi bila nikab ali burka? Obstajajo kakšna priporočila?

Na splošno naj bi se zunaj nosile temnejše barve, doma pa seveda lahko kakršnakoli.

Zakaj naj bi zunaj nosili temnejše barve?

Zato, da ne pritegnejo toliko pozornosti.