Sve napišu samo da se proda priča: Jutarnji list i njihov novinarski lopovluk, licemjerstvo i neprofesionalizam

jesenice_jutarnji_list_front

Uzvišeni Allah nam je u Kur’anu obećao da će nevjernici pokušati na sve moguće načine ocrniti islam i ugasiti njegovo svijetlo. Definitivno da je jedna od najboljih metoda sa kojom se danas to svjetlo želi ugasiti su novinarski lopovluk i medijska propaganda. Allah nam kaže u Kur’anu:

“Oni žele ustima svojim utrnuti Allahovo svjetlo, a Allah želi vidljivim učiniti svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima.“ (9:32)

Prije dva dana u posjetu nam je došao novinar Jutarnjeg lista, Igor Kolovrat, sa svojim kolegom fotografom, Borisom Kovačevom, koji je najprije u Jesenicama, a kasnije i u Ljubljani sa nama napravio intervju. Tema je od samog početka (tj. već od najave njegovog dolaska) bila “Muslimani u Sloveniji“. Međutim, novinar se nije zadržao u okviru svoga intervjua pa nam je tako postavio i nekoliko pitanja političnog karaktera, u kojima je bilo i par pitanja o Bin Ladenovoj smrti.

Očito je da novinar nije dobio informacije, koje je sam očekivao, kako bi pomogao svoju ideju klevetanja muslimana i etiketiranja ih raznim neprihvatljivim terminima. Tako je morao taj novinar, pošto je bio susret sa nama neočekivano gostoprimljiv i ljubazan (koji je porušio njegovu lažnu teoriju “vehabizma“), naći druge izvore, manje vjerodostojne i razumsko neprihvatljive, da bi mogao napisati u svome časopisu priču, koja je inače ekstremno smiješna, i samim time prodati novinu, kojoj je u zadnjih godina pala popularnost, a da o tiražu i ne govorimo.

U slijedećim komentarima na originalni članak, koji se nalazi u novinama, ćemo sa Allahovom dozvolom pokazati na laži, koje si je dotični dozvolio napisati, a bio je prethodno obaviješten, da će biti cijeli razgovor snimljen (video). Pogledajte sami, kako se je novinar provalio i pokazao kao pravi idiot, a samim time i štetio ugledu časopisa, koji objavljuje lažne informacije. (Kasnije ćemo i objaviti video isjeke, da dokažemo, da se nam je stavilo u usta stvari, koje nismo rekli). Originalni tekst iz novina označen je ojačanim slovima.

Navodi iz članka, čiji autor je novinar Jutarnjeg lista Igor Kolovrat:

»Je li nam žao Osame? Da, jer je i najgori musliman bolji od najboljeg nevjernika«

»Izuli smo se ulazeći u malenu prostoriju prekrivenu tepihom i istog trena nam je pogled privukla zelena arapska zastava s mačem na zidu. Gotovo nikakvog namještaja osim stepenica za propovijedi zvane gati i malene police u kutu na kojoj je bio kompjutor i vrata koja vode u drugu prostoriju.

“Ovo je naš skromni ‚mesdžid‘, tu se okupljamo i klanjam…“, počeo je svoju priču mladić kratke kose s ne baš gustom, ali duljom bradom bez brkova. Njegovo je ime Alim Hasanagić, ima 21 godinu i vođa je slovenskih vehabija u Jesenicama, najradikalnijeg islamskog pokreta čiji je pripadnik bio i Osama bin Laden, kao i čitava al-Qa’ida.(1) 

jesenice_jutarnji_list

U bilo kojoj drugoj priči ovaj bi avangardni “look“ mladog Alima mogao proći kao alternativni, blizak nekom post punk ili nu metal imageu kakav njeguju mnogi njegovi vršnjaci. No Alim ne da ne sluša takvu muziku. On ne sluša nikakvu muziku. Njegovo vjersko opredjeljenje strogo zabranjuje tzv. muziku.«

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(1) Jasno je i slijepom čovjeku, da novinar već ovdje želi napraviti neki link između nas i Al Qaide. A još kad dodam tome, da sam mu objasnio, da Osama bin Laden nije “vehabija“ i da ja isto to nisam, može svako vidjeti, da je etiketiranje samo simbolično. Sam radikalizam nam ne može novinar ni pripisati, jer je vidio, da to nismo. Al šta ćeš, novina se mora prodati, zato je i napisano u ovom stilu klevetanja, odnosno pompozno… žalosno da je novinar Igor Kolovrat spreman nekoga ocrniti samo zato da bi se prodavale novine. Novinar je vrijedan žaljenja, da je pao tako nisko, da mu je jedini način do uspjeha ocrniti ljude. Pogledajmo dalje u tekst.

»Pogrdan izraz vehabije« 

»Pristao nas je primiti na razgovor, no nitko drugi osim njega nije pristao na fotografiranje za novine.

(Tek kasnije ćemo se susresti s njegovim istomišljenicima u Ljubljani, za Bežigradom u podrumu poslovno-stambenog kompleksa u prostorijama gdje je jasno istaknut natpis zabrane ulaska ženama.) (2) 

Sjeli smo na tvrdi tepih prekriženih nogu, a Alim je iz futrole izvukao stativ, te na njega namontirao video kameru, okrenuo ju prema sebi i počeo priču: “Ovo je za svaki slučaj, jer novinari znaju izvrtati moje riječi i onda mi to stavimo na internet kako bismo pokazali o čemu se radi. Stvar je malo delikatna, naime, ljudi za nas vole upotrebljavati onaj pogrdni izraz vehabije. Mi smo, jednostavno, muslimani i slijedimo izvorni islam za razliku od drugih koji su uveli razne novotarije u islam“, počeo je svoje dugo izlaganje o islamu i selafijskom učenju Alim, pripadnik selafijsko-vahabitskog pokreta od svoje 15 godine. (3) 

Priča kako je ispred oficijelne džamije jednom prilikom vidio ljude s bradama i pitao ih je tko su oni i je li istina da dobivaju novce. Čovjek s bradom mu se nasmijao i rekao mu da će mu pokazati tko su oni.

Od tog dana život mladog Slovenca/Bošnjaka radikalno se promijenio. Samo što još nije mogao pustiti bradu. Za njega ni vlastiti roditelji nisu dovoljno dobri muslimani jer ne prakticiraju vjeru na način na koji to on radi. (4) Klanja se 5 puta dnevno, oženjen je i ima dijete. Žena nosi hidžab i potpuno je pokrivena. Kada smo upitali je li voljan pozirati našem fotoreporteru sa ženom i djetetom rekao je da jeste, no da žena to ne bi voljela. (Kasnije su isto ponovili i drugi s kojima smo razgovarali u Ljubljani.)

Unatoč svojoj mladosti, Alim djeluje izuzetno zrelo i educirano. Tek povremeno zastane prije nego što će citirati neki dio Kur’ana. Odlično vlada materijom i samouvjereno, tihim glasom iznosi svoja stajališta koja su u neskladu s dikcijom. Ne skidajući osmijeh s lica pripovijeda o tome kako su Izrael, Amerika i NATO najveći neprijatelji islama, a nevjernici su svi koji ne slijede njihov put.« 

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(2) Ova laž se kasnije u tekstu još jednom ponovi. Čitajući komentare na oficijelnom web portalu Jutarnjeg lista, mogao sam i primijetiti da je nekoliko osoba čak razumjelo, da je istina, da žene ne smiju dolaziti u džamiju. Svako ko i malo poznaje islam zna, da žene mogu slobodno ići u džamiju. Novinar je naravno ovdje pokazao svo svoje nepoznavanje islama odnosno zlonamjernost, jer očito “nije“ vidio, da imamo dva ulaza u naš mesdžid i da na drugom, kojeg je “nenamjerno“ promašio, piše upravo ULAZ ZA ŽENE. A sjećam se, da sam i sam bio napomenuo, da ćemo otići u drugi prostor poslije odlaska žena, koje su prisustvovale predavanju (džumi).

(3) Ovo je dezinformacija, jer ja sam rekao, da sam u 15 godini počeo prakticirati islam. Vehabizam ne postoji. U svijetu se ne može naći osoba koji bi za sebe rekla da je vehabija, jer bi to bilo u suprotnosti sa Kur’anom i sunnetom poslanika Muhammeda.

(4) Ovo nisam rekao. Ispada kao da sam rekao, da onaj, ko ne prakticira islam, kako mi to radimo, da je automatsko “slab“ musliman. Zbog toga imam i snimljeno šta sam govorio pa mogu tamo vidjeti, da sam rekao, da ne prakticiraju islama nikako. Razlika je očita i jasno je šta novinar ovdje aludira – razdor muslimana praktičara je u pitanju, eto ako niste skopčali. Još jednom žalosno kako je nisko pao, da tako opako laže…

»Iznimno ljubazni«

»Ne mogu ni u jednom trenutku reći da smo se kod slovenskih vehabija osjećali nelagodno, dapače, primili su nas iznimno ljubazno, čak preljubazno za moj ukus, i na uljuđen način pokušali nam prezentirati svoju iznimno ekstremnu viziju islama po kojoj niti jedna država na svijetu nije dovoljno islamska ili šerijatska. “Ni Afganistan nije bio dovoljno šerijatska država”, s osmijehom će ustvrditi Alim. (5)

U Jesenice smo došli dan prije. O vehabijama iz Jesenica mi je pričao bivši pripadnik odreda El Mudžahid, Adnan Mešanović, (6) ocijenivši ih kao najekstremnije po stavovima koje iznose. Prije pet ili šest godina istjerali su lokalnog imama iz grada pokušavajući militantnim metodama tamošnjoj muslimanskoj zajednici nametnuti svoja pravila. (7) “Danas su u tome puno sofisticiraniji i prikriveniji“, ustvrdit će moj izvor Adnan, nekad i sam pripadnih vehabitskog pokreta.

Sunce se probijalo kroz klanac bacajući meko svjetlo po cesti kojom smo ulazili u Jesenice, gradić po mnogočemu sličan bosanskim planinskim gradićima. Kolonizirane tijekom socijalizma jeftinom radnom snagom iz Bosne i Hercegovine, rudarima, drvosječama i slično, danas su Jesenice grad s najviše Bošnjaka u Sloveniji, gdje ih prema popisu iz 2002. ima 47.488. (8)« 

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(5) Još jedna od opakih laži novinara. Za ovo ću kasnije objaviti i video pa neka se čitatelji sami uvjere. Ovdje je sada ispalo, da sam želio, da kažem, da smo mi čak veći “ekstremisti“ od talibana.

(6) O ovom liku će biti kasnije više govora pa ćemo dokazati, da je on zaista neadekvatan izvor informacija, koji je sa davanjem izjave ovom časopisu opet se malo pojavio u medijima, a koji je ustvari nebitan i koji govori informacije tek tako iz svoje glave o Jesenicama. Znači taj čovjek nema nikakve veze sa Jesenicama. Laganje ko zna za čije je interese…

(7) Informacija je kompletno netočna. Nećemo si dozvoliti imenom nazvati imama, koji se spominje u tekstu (nama je cilj jedinstvo muslimana, a ne razdor, kako se to želi prikazati). Činjenica je, da je njega sama ta institucija i “običan“ narod otjerao, koji je vidio korupciju i ostale prijestupe koje si je nespomenuti dozvolio. Tako zvane “vehabije“ sa tim čovjekom nemaju potpuno ništa zajedničko. A Igore mogao si me sam upitati za tog imama, ja bih ti rekao, da ga nismo mi otjerali. To znaju muslimani koji žive na Jesenicama i oni su dovoljni dokaz. Ali šta ćeš novinu moraš prodati, ne istinu…

(8) Ovo je potpuna laž i informacija koju je naveo je kompletno lažna. U čitavoj Sloveniji se je na zadnjem popisu stanovništva 2002 godine, oko 48.500 ljudi, izjasnilo kao muslimani. Toliko ljudi (tj. cifra koju je naveo Kolovrat) nema u cijeloj Jeseničkoj općini, a kamoli samo na Jesenicama Bošnjaka. U gradu Jesenice ima ukupno 13.427 stanovnika, a u čitavoj općini 21.620 po podacima iz 2002. godine. Ovdje je stvar o još jednoj očitoj podvali. Sve muslimane Slovenije je Kolovrat »strpao« među bošnjake iz Jesenica. Jasno je, da želiš pokazati, kako se u Jesenicama (koje zoveš selom, a ustvari su Jesenice grad) nalazi neka teroristička ćelija, kako ćeš kasnije i spomenuti u tekstu citirajući ti kolegu Adnana, koji sam siguran da još sam ne vjeruje svojim lažima. Zaista jadno, kako nas je Kolovrat u želji da proda novine na brzinu »osudio na zatvor«. Link do statistike Jesenice, “Statistični urad Republike Slovenije“: http://www.stat.si/krajevnaimena/pregledi_naselja_najvecja_prebivalci.asp?tlist=off&txtIme=JESENICE&selNacin=celo&selTip=naselja&ID=1394

»Samo jedan islam« 

»Nedaleko od austrijske granice, 150 kilometara od Nuklearke Krško, u malenom pitoreskonom planinskom gradu, rijetki bi pronašli poveznicu sa tim po stavovima, ali i djelima, ekstremnim muslimanima od kojih zaziru mnogi, prvenstveno zahvaljujući njihovom izgledu, a onda i stavovima koji svoje ekstenzije pronalaze u terorističkim akcijama diljem svijeta. Ime su dobili po Muhammedu ibn Abdul Vehabu, obnovitelju haševitske misli, no oni sami sebe ne nazivaju tako, već tvrde: “Mi nismo vehabije, to je pogrdan naziv, mi slijedimo Kur’an i sunnet, postoji samo jedan islam, onaj koji mi slijedimo. Sve drugo je krivo.“, (9) tako bi se ukratko mogla objasniti njihova filozofija koja spada u najradikalnije u islamu te su svi pripadnici Al Qaide ujedno i vehabije, dok naravno, sve vehabije ne moraju nužno biti i teroristi. (10) Ono što upada u oči u posljednje vrijeme je njihova ljubaznost i prijemčljivost; odlučili su promijeniti dikciju i sada nastupaju znatno mirnije nego prijašnjih godina. Svom radikalizmu trude se dati ljudsko lice po naputku koji se proširio njihovim ograncima, da ne upotrijebim sintagmu: “ćelijama“. (11) U svom misionarstvu služe se obilato internetom koji je također “novotarija“, ali u ovom slučaju poželjna jer pomaže u širenju istine po islamu. (12) Na njihovim se web stranicama mogu naći predavanja, molitve, razgovori, intervjui, fotografije, pa se tako nalaze i slike Osame Bin Ladena s popratnim tekstovima u kojima se osuđuje njegovo ubojstvo i Amerika, a slabi džihad i Al Qaida. (13)«

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(9) Opet laž i uvaljivanje citata, koje nije niko od nas rekao. A ja sam još naglasio, da nismo isključivi, nego da imaju i drugi, ako tako hoćeš, “pokreti“, koji su ispravni.

(10) Ponovljena laž, da je Al Qaida “vehabijska“.

(11) Ovu informaciju ti je mogao dati samo taj tvoj nevjerodostojni kolega Adnan ili neko njemu sličan ili si ovo sam izmislio. Mi smo uvijek bili ljubazni, a i sam si se uvjerio pa sad et… kasnije ćeš reći, da je to bilo u stilu “showa“ što će se opet pokazati kao slaba procjena i uvaljivanje ličnog subjektivnog mišljenja, koje nisi mogao steći na bilo koji način. Poslanik Muhammed s.a.w.s. je bio najboljeg ahlaka (ponašanja), dužnost svakog muslimana je da se trudi biti koliko god može kao on po tom pogledu.

(12) Ovdje ću kasnije objaviti snimak, gdje ti objašnjavam ko malom djetetu, da ima razlika između vjerske i “tehnološke“ novotarije. Jasno je, da nas želiš pokazati nazadnjačkim ali ti to ne ide najbolje, jer onaj ko bude više puta pročitao tekst, moći će vidjeti, da ima u samom tekstu ogromno kontradiktornosti. Kao kasnije, kad ćeš me citirati, kako govorim, da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao, da je svaka vjerska novotarija zabluda…

(13) Na našom web portalu www.resnica-haq.com nalazi se samo jedan tekst o Bin Ladenu i to povodom njegove smrti, gdje govorimo o čudnim i smiješnim informacijama koje su mediji izmislili (poput pokopa u more i tome slično). A nigdje se ne veliča Al Qaida, al et… ako nađeš možemo dalje razgovarat. Jasno se vidi i na snimku koji je postavljen na internet stranici Jutarnjeg lista da Muhammed Naneh govori, da u šerijatskoj državi niko nema pravo sam da preuzima zakon u svoje ruke. Za to uvjerenje pogledajte snimak.

»Nitko ne želi pričati« 

»U Jesenicama pak djeluju pod okriljem Udruge građana Resnica-Haq (Istina) u malenim prostorijama u Ulici Maršala Tita, koje im je na korištenje dao njihov istomišljenik i simpatizer, Jesenički poduzetnik, građevinar. (14) U Islamskoj zajednici u Jesenicama nisu htjeli reći ni riječi o vehabijama, također se nisu htjeli fotografirati niti na bilo koji način participirati u priči koja ih u bilo kojem kontekstu može povezivati s vehabijama.

Ni Slovenci ni Bošnjaci ne žele pak pričati o njima. Nekoliko ih je puta posjetila i policija kako bi provjerili čime se točno bave i jesu li prijetnja za slovensku državu. (15) Oni sami hvale slovensku državu i zadovoljni su tretmanom, no kad ih pitate kao percipiraju činjenicu da je Slovenija članica NATO-a čiji su vojnici u Afganistanu, samo se smiju i sliježu ramenima. Evidentno je da u kameru neće otvoreno reći što misle o tome. (16)

Nekoliko smo takvih mladića s bradama vidjeli i na ulici u centru grada.

Alim nam priča kako ga mnogi kolege s fakulteta u Ljubljani ispituju o njegovoj vjeri, a pitanja koja mu najčešće postavljaju su ona bradi, nekonzumiranju alkohola i muzike. Alim studira informatiku, te je posve jasno kada se pogleda njihova web stranica, da je odabrao taj studij kako bi što bolje putem mreže širio svoj nauk. Iako prisutan je na Facebooku, Youtube, islamtrendu, te na brojnim forumima i islamskim sajtovima bliskima vehabijama. Dok drži predavanja u mesdžidu u Ljubljani, djeluje znatno stariji, a ostali ga pozorno slušaju. S pozicije autoriteta postavlja im pitanja, kao učitelj učenicima, dok provjerava koliko su ovi savladali gradivo. (17) Dok sjedi prekriženih nogu ispred digitalne kamere priča mi gastikulirajući rukama: “Mi smo protiv novotarija u Islamu. Selefistično (18) tumačenje Islama je da su sve uvedene novotarije kao što je slavljenje rođendana Muhameda, krive i treba ih zabraniti. Sam Poslanik je rekao da je svaka novotarija u vjeri zabluda i svaka zabluda vodi u vatru. Onaj tko uvede nešto novo u ovu vjeru odbija mu se. Znači mi smo tu da otklonimo te novotarije i vratimo ljude na pravi put.“

Alim je pripadnik sunitske islamske prakse i džemata, globalne muslimanske nacije.

“Jedini način kojim možemo sebe opravdati što živimo na zapadu je da širimo Islam, zato sada i razgovaram s tobom, jer mu moja vjera nalaže da ju svaki dan u svakom trenutku propovijedam i širim na takav način. To se zove “dawah“, pozivanje ljudi u Islam.“ I zbilja, na kraju našeg druženja s vehabijama, i samo smo pozvani da im se pridružimo. (19) 

No što je s onim muslimanima koji ne prihvaćaju njihovo učenje, kako gledaju na sve one “građanske“ muslimane? “Nama je cilj da od njih otklonimo novotarije. U dogmi nema nego jedan, pravi put.“

Iako s velikim oprezom novinarima pričaju o Al Qaidi i Osami Bin Ladenu, na izravno pitanje što misli o tome, Alim je rekao slijedeće: “I najgori musliman je bolji od najboljeg nevjernika.“, no reakcije i tekstovi na internetu, te komentari po forumima i facebooku otkrivaju kroz njihovu međusobnu komunikaciju pravo stanje stvari: “Alim je na svoj profil nakon vijesti o Osaminoj smrti stavio slijedeći post: “Isukana sablja protiv onoga tko se veseli zbog Osamine smrti.“«

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(14) Opet laž. Taj čovjek nije naš simpatizer, od kud ti to? Taj čovjek je Slovenac, kršćanin. Kako ćeš ovo objasniti?

(15) Istina je, da je policija dolazila i mi još sad kažemo otvoreno, da može svako doći i razgovarati s nama, a i sama policija je vidjela, da nije ništa radikalno što radimo. A ako vas i zanima zašto su dolazili, stvar je u tome, što su ih zanimali neki letci, koje smo dijelili pa su na kraju još sami rekli, da su pogriješili. A nikako nisu dolazili, da bi provjerili da li predstavljamo opasnost za državu.

Slobodno može policija u mesdžid postaviti kameru i neka snima. Toga se ne bojimo. Mi nemamo nikakve veze sa terorizmom. Islam je protiv toga da pojedinac uzima zakon u svoje ruke. Problemi se rješavaju u okviru šerijata. A šerijat nije terorizam.

(16) Kad nisi upitao, ne možemo ti ni odgovorit. A nisi upitao… opet znači laž. Ovdje opet novinar donosi neke svoje zaključke bez pitanja. Očito da misli, da zna nekome čitat misli.

(17) Smiješno. Ha, ha, ha. A ako misliš na one snimke sa stranice gdje držim predavanjima o harfovima? U čemu je problem učiti ljude arapsko pismo. Pa i slovenci kršćani se uče arapski. Treba im poslovno.

(18) Islam zabranjuje novotarije, ne treba mu zbog toga selefizam. Istina je islam zabranjuje novotarije u vjeri. Razlog zašto je to tako je zbog toga da ne nastaju sekte.

(19) Pozvali smo vas u islam, a ne u vehabizam. Treba biti precizan u ovakvim izjavama jer vaše novine čitaju islamsko nepismeni ljudi. A vi i samo znate, da smo vas pozvali u islam, a ne u neku grupaciju, koja u biti i ne postoji.

»Oštra web retorika« 

»Na to mu se jedan od istomišljenika nadovezao: “Ja sam je već isukao a sada je pitanje hoće li biti dinamit, puška ili sablja to Allah najbolje zna 🙂 a 100% sam inšAllah siguran da će biti olovka i jezik koji će pozivati u Tewhid i Jihad :)“ (20) 

Dalje se nadovezalo 108 komentara njegovih istomišljenika kroz koje se slavi Osamino ime uz jedan usamljeni glas mladog muslimana koji je ustvrdio kako je Osama Bin Laden zlo za islam.

Alim ali i ostali obrušili su se na njega: ‚Moraš znati, da je mržnja prema mudžahidima znak nifaka, koji izvodi iz vjere. Za sve to što si rekao nemaš nikako dokaza. Ti bi morao znati, da je ovo sve bilo potureno Osami.‘

Retorika sa Facebooka bila je znatno oštrija od one koju nam je prezentirao, tako Alim sumnja i u napad na WTC, te vjeruje da su to Amerikanci sami napravili: “Ja samo kažem da prije vjerujem da je napad poturen, jer je bilo nekoliko dokaza i neoborljivih argumenata da je to bio inside job, ali ako su to zaista uradili muslimani, ja se od toga ne ogradjujem, jer su sve te države u borbi protiv muslimana. Tako ako bi sutra zapucalo u Sloveniji meni to ništa ne bi bilo čudno, jer Slovenija ima vojnike u našim zemljama.“ (21)«

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(20) Već davno sam rekao da je pisanje na mom Facebook profilu stav pojedinaca, a ne treba značiti da ujedno i moj.

(21) Zašto ovdje nisi naveo pravi kontekst mojih riječi, nego si ih stavio u kontekst da bi pasale tvojoj teoriji. Ja sam rekao da me ne bi čudilo, da se desi nešto u Sloveniji, na što su već prije mog komentara već prošle godine upozoravale slovenske medijske kuće. Nama je cilj da se takve stvari ne dešavaju u Sloveniji, zato ne želimo, da ima Slovenija vojnike u muslimanskim zemljama – kao i većina Slovenaca!

Tu sada ispada kao da sam ja rekao, da ću ja nešto uraditi, što definitivno nije istina. Ovaj časopis želi pokazati da u Sloveniji postoje radikalisti, koji su spremni, da pošalju Sloveniju u vazduh. Ako bi to bio slučaj, davno bi nas pozatvarali u Sloveniji. Međutim, Slovenci, koji su s nama razgovarali, kako i medijske kuće, znaju, da ne predstavljamo nikakvu opasnost.

Još jedanput: slobodno neka policija postavi kamere u našim mesdžidima ako ko ima kakvu sumnju da smo teroristi. Jadno je Kolovratu da si tako nisko spao, da gradiš svoj imidž na tome da nekoga drugog strpaš u zatvor.

»Mladi i radikalni«  

»Mnogi njegovi istomišljenici spremni su posegnuti i za oružjem kako bi obranili Islam; i sam je neuvijeno izjavio kako bi se žrtvovao za Islam ukoliko bi bilo potrebe.

Potvrdu da se radi o mladim, ali iznimno radikalnim ljudima dao mi je i bivši pripadnik vehabioja, Adnan Mešanović, zajedno s Jasminom Merdanom autor knjige o vehabijama koji je naon javnih istupa u kojima ih otvoreno kritizira postao “persona non grata“u čitavoj BiH. izgubio je posao, a živi u malenom zabitom mjestu s obitelji bez posla i primanja. Nalazi se visoko na popisu neprijatelja “vehabija“. Susreo sam se s njim u malenom bosanskom gradiću gdje živi praktički u ilegali, bez posla…

Taj je mudžahid prije dolaska u Bosnu radio u restoranu u Milanu i hvalio se kako je pljuvao u pljeskavice…snimale su se akcije i klanje zarobljenika i to se kasnije prikazivalo regrutima u sklopu obuke. «

»Zabranjivali muziku« 

»“Vehabizam su sa sobom donijeli mudžahedini. Oni su zabranjivali slušanje muzike, propagirali su ideje pokreta Džemaja Islamija, gajili su kult emira, kult vođe. No bilo je u odredu i takvih koji se nisu uklapali jer su imali još ekstremnije stavove. Takav je bio Abu Hamza Al Masri kojem je i Alija Izetbegović bio nevjernik, a SDA i Armija BiH nisu bili dovoljno muslimanski nastrojeni. On se sa svojim pristašama nije slagao s Daytonom i nisu htjeli položiti oružje. Vehabije su se financirali iz Saudijske Arabije, Egipta i Alžira…“ Mešanović je nazočio i zločinu koji su mudžahedini počinili nad zarobljenim Srbima kod Vozuće, 11. rujna 1995., nakon pada Srebrenice. Tada je zaklano i ritualno ubijeno jako puno zarobljenika, no Mešanović kaže kako sam nije u tome sudjelovao, jer je bio pripadnik postrojbe sačinjene samo od maloljetnika, a koja se zvala Muhadžirova grupa, po jednom veteranu afganistanskog rata koji ih je vodio. «

»Širio vehabizam po Puli«  

»Nakon rata, Mešanović je otišao u Jordan na školovanje gdje su ga poslali upravo vehabije, koje su sačinjavali pripadnici Aktivne islamske omladine čiji je istaknuti član i imam bio i Mešanović, no u Jordanu je upoznao svog sadašnjeg dugovnog autoriteta, Hasana Ali Sekkafa koji mu je otvorio oči i uvjerio ga da je vehabizam iskrivljeno tumačenje islama i zlo ne samo po druge religije već i sam islam. “Period izlaska iz vehabizma je trajao dvije godine i imao sam dosta problema i pritisaka.

A koliko je snažno njihovo prisustvo u BiH, najbolje govori podatak kako je u periodu nakon rata od 1995 do 1997. godine u Bosni boravio i Abu Enes Eš-Šami, koji je bio drugi najtraženiji čovjek u Iraku, odmah nakon Abu Musaba Az-Zarkavija, s kojim je zajedno djelovao sve dok ga nisu ubili Amerikanci. Eš-Šami je bio načelnik odjela za javnost i ideološku potporu, te je organizator ritualnog ubijanja stranaca pred kamerama u Iraku, a fetve koje je izdavao bile su uzrok smrti muslimana čak i u Mekki!“

Dok je bio indoktriniran vehabizmom, Mešanović ga je imao zadatak širiti i na druge muslimane, pa je tako došao i do Hrvatske: “Mogu vam sada reći da sam upravo ja vehabizam donio u Hrvatsku i to u Pulu 1999. Godine, kakva je danas tamo situacija ne znam. Vehabizam je jako prisutan u Bosni i nije pravo pitanje koliko danas ima vehabija u Bosni, već koliko imaju simpatizera, a ja kažem da ih je jako jako puno. Vehabizam je jako raširen i na Sandžaku, o Kosovu da i ne govorim, a najekstremniji “džemat“ je u Jesenicama u Sloveniji, taj podatak nisam još nikome otkrio. Vehabije su izašle iz zabiti i šire se po gradovima, mnogo ih je u Cazinskoj krajini uz granicu s Hrvatskom, tiskaju knjige, osnivaju Internet forume, Web stranice, a glavno im je glasilo časopis SAFF koji se u BiH prodaje u dosta velikoj tiraži i često je rasprodan pa se ne može naći po trafikama,“ priča Mešanović.

“Što se pak tiče ovih u Jesenicama, na osnovu onoga što propagiraju riječ je o skupini koja uvijek može postati tempirana bomba. Njihova retorika je retorika identična onoj Al Qaide.“(22)« 

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(22) U intervjuu sam već rekao, da mene lično ne zanima šta se dešava u Bosni, jer je naše djelovanje vezano samo za Sloveniju.

Ono što mi je u ovom tekstu smiješno jeste, da je Mešanović izgleda toliko dugo vremena sakrivao tu veliku tajnu, da se baš u Jesenicama nalazi najekstremniji pokret vehabizma. Mešanović se je ovdje pošteno provalijo, Allah najbolje zna, možda mu je i novinar platio, obzirom da ovaj lažov ne radi, da bi mogao izreći ovakve bljuvotine, koje ne može ni povjerovati malo dijete, a kamoli odrasli Hrvat, koji će čitati Jutarnji list.

Džemat u Jesenicama je osnovan godinu i po nazad, što znači da je vrlo mlad, a kad se na to doda da u Jesenicama ima manje od 15 porodica, koje se pripisuju nama, onda ja ne znam o kakvoj radikalizaciji i ekstremizmu možemo govoriti. A to da propagiramo učenja Al Qaide je još banalnije, da bi ta izjava bila istinita bar u nekom aspektu definitivno bi više o nama pisali i u medijima, ali nemamo takvog publiciteta. Kako to da ovaj novinar Igor navodi ovakvu izjavu, kad je sam, pričajući sa mnom vidio, da nismo niti blizu tom opisu?!

Još banalnije je govoriti o takozvanom časopisu Saff, koji više ne izlazi ni u printanoj formi zbog različitih razloga, među kojima je i pad tiraža (a u tekstu se govori o velikoj tiraži i čestoj rasprodanosti). Mi u Sloveniji ne samo da ne čitamo taj časopis, nego smo mu zabranili ulazak u naše prostorije. Pa šta hoće sve novinari uraditi, da bi dobili priču.

Mešanović se je pošteno provalijo i izmislio kako se u Jesenicama nalazi najekstremniji oblik vehabizma, a novinar slijepac povjerovao, odnosno hoće da vjeruje. Siguran sam da Mešanović ne zna naći Jesenice na karti Slovenije, a šta tek, da je ikada hodao svojom nogom po njima da bi se bar na neki način mogao pravdat da je to sam vidijo (tj. radikalizaciju).

»Tri frakcije« 

»Jedna njihova frakcija je apolitična i uglavnom opterećena teološkim temama i to uglavnom onima iz prošlosti. Drugi nastoje da ne budu apolitični, ali se njihova sva politika svodi na ulagivanje Islamskoj Zajednici i Bošnjacima te nastoje da se u istoj instaliraju kao autentičan, tradicionalni faktor. To su uglavnom ovi oko lista Saff i oni predstavljaju centralnu struju vehabija u BiH.

Treća skupina je na istoj ideološkoj ravni na kojoj je Al Kaida, iako to može nekad izgledat zakamuflirano. Ovo su uglavnom BiH dijasporci, prije svega takozvani Bečki džemat, a ovi u Sloveniji su povezani s njima što se i vidi iz njihovog djelovanja. (23) 

Kako u Jesenicama nije bilo zainteresiranih za fotografiranje, Alim nas je odveo u ljubljanski kvart Bežigrad, gdje se u podrumu poslovno-stambenog kompleksa nalazi prostor koji su kopili kako nam se pohvalio za 60 000 eura, i u kojem se mole i drže predavanja. Na ulazu je stajao natpis zabrane ulaza ženama. Nismo uspjeli saznati iz njihovih odgovora tko ih financira i otkud novci, s obzirom da Alim nigdje ne radi,(24) već studira informatiku, a sve aktivnosti kojima se bave izkjučivo su povezane sa propagiranjem selefizma. Dok smo ga pratili u vozilu, čitavo je vrijeme vožnje telefonirao. (25) Vozi srebreni neupadljivi peugeot 106. (26) Stigli smo do odredišta i poveo nas je prema podrumu. Izuli smo se i ušli u prostoriju u kojoj se odvijalo klanjanje: već nas je čekalo mjesto gdje smo se smjestili, dok su nam iza leđa sjedila dvojica pazeći da ne bismo fotografirali. (27) Ulogu Imama preuzeo je bradati sijedi čovjek koji će nam se kasnije predstaviti kao Muhamed Naneh inženjer kemije porijeklom iz Sirije. Ne vjerujem da je slučajno na “meniju“ bila propovijed o Abrahamu, Izaiji i drugim kršćanskim svecima koji su prihvaćeni i u Islamu, samo pod neznatno izmijenjenim imenima. Bilo je to predavanje o počecima vjere i ništa loše tu nismo mogli čuti. (28) Jedino što smo se ukočili od neprirodnog nam položaja na tvrdnom podu. Izbrojao sam tačno 47 mupkaraca i troje djece. Posebno su upadljivi bili nabildani mladići širokih leđa s dugim bradama. (29) Jedan je čak imao i natpis HEROD na leđima, koji je označavao modnu marku koju je nosio. (30) Drugi je pak obukao zelenu majicu s natpisom na leđima: “Read Qur’an, charge your Imam“. Snažni Fikret Harčević pojavio se pak u maskirnim hlačama.

Dok su klanjali, mi smo stajali čime smo dodatno privukli poglede ostalih, unaprijed pripremljenih na naš dolazak. Sve su naši domaćini učinili da se osjećamo ugodno, no ipak mi se sve to činilo pomalo namješteno, usiljeno ljubazno kako bi se predstavili suprotno od onog kako ih moderan zapadni svijet percipira. (31) 

Istražujući more materijala dostupnog na internetu i raznim islamskim forumima bliskim vehabijama, naletio sam i na snimku s kraja prošle godine, gdje na otvorenom, na nekakvom Bečkom Trgu mladić iz publike koja se okupila, a među kojima je bilo i slučajnih prolaznika, vikao je da je Isus Bog, te ga e govornik ljubazno uz šalu pozvao da ne viče nego da dođe do njega, za mikrofon i kaže što misli. (32) 

Nakon što je to golobradi teenager napravio, ovaj ga je tipičnim sufizmom ismijao i osramotio ne davajući mu šansu da još nešto pridoda. Tjelohranitelj s bradom ga je ispratio sa stejdža. Ovo spominjem zbog tog zaokreta u komunikaciji, vehabije više ne hodaju ulicama Zenice ili drugdje i tuku ljude koji slušaju muziku, puše i slično, već su primijenili znatno sofiisticiraniji oblik psihološkog ratovanja kroz neku vrstu uljuđene komunikacije kakvoj smo i mi sami posvjedočili. (33) «

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(23) A kako se to vidjelo, kad si bio kod nas? Bolesno, stvarno.

(24) Ja ti nigdje to nisam rekao. Kad si me upitao, odgovorio sam, da o tome ne bi govorio, jer to nije tvoja stvar, a vala ni stvar Hrvata.

(25) Laž.

(26) 206, peugeot 206.

(27) Novinar želi pokazati kako je bilo sve namješteno, što je potpuna laž, jer ljudi nisu ni znali ko ste niti zbog čega ste tu. A to da su dvojica bila iza vas, koja su ko fol u stilu policije gledala da ne bi slučajno napravili fotografiju je opet laž. Igore sam si na kraju rekao, da nisi želio slikati iz poštovanja.

(28) Opet laž. Dokaz da si bio u svom svijetu. Predavanje je bilo o oslanjanju na Allaha, a nikako o počecima islama. Opet želiš pokazati, kako je sve bilo naštimano, a nisi bio ni u stanju da slušaš predavanje. Možda si mislio na platu za članak?!

(29) Smiješno. Što ne komentarišeš one koji su sitnije rasti a među nama su?

(30) Čovjek čita natpise koje neko nosi na majici i iz toga donosi sud i navodi na zaključak da se radi o teroristi. Jadno je to Igore.

(31) Bez veze ponavljati istu laž 100 puta.

(32) Nije bilo u Beču. Znači uzeo si stvar iz konteksta, a ovdje je i video da se vidi istina:

(33) Već tada kad se je to dešavalo, mi smo se ograđivali od toga i govorili, da su to dijela pojedinaca, a nikako naš stav ili razmišljanje.

»Duhovni autoritet« 

»No iza tog bradatog ali nasmijanog lica, kriju se poruke od kojih se normalnom čovjeku bio on musliman ili šta drugo, ledi krv u žilama. (34) 

Tako Alim i njegovi istomišljenici navode Ibn Usejmina kao duhovni autoritet, a riječ je o Saudijcu koji je autoritet bio i Osami Bin Ladenu. (35) 

Svima je poznat prošlogodišnji slučaj bombaškog napada na policijsku stanicu u Bugojnu kada je poginuo jedan policajac, a više osoba je bilo ranjeno, no Alim i njegovo društvo tvrde drugačije:

“U Bugojnu su pretukli Harisa Čauševića i namjestili mu da prizna da je postavio bombu u policijsku stanicu.“ (36) 

Nimalo ne dvoje da bi se žrtvovali za Islam na bilo koji način. Tvrde kako slijede istinski Poslanikov put, te da im pristupaju sve mlađi ljudi, otvoreni za indoktrinaciju, a ogorčeni nepravdom spram muslimanskog naroda.«

Komentar na Kolovratovo pisanje:

(34) Baš bi želio znati kad su se tebi ledile žile? Kako si opušteno sjedio i razgovarao vidi se na tom tajnom snimku kojeg si napravio bez našeg pristanka.

(35) Smiješno. Opet dezinformacija. Ja sam naveo da lično poštujem šejha Ibn Usejmina, a to da je on (možda) bio autoritet Osami, ga ne čini pripadnikom Al Qaide. Zar sad moramo svakoga, s kim se je Osama družio, odmah označiti za ekstremistu ili pripadnika Al Qaide? Ta tvoja cifra bi mogla da ide u milione???

(36) Za nešto takvo postoje i snimci na internetu, a i fotografije koje su objavili mediji na kojima se vide posljedice brutalnog premlaćivanja. Fotografija:

bugojno

Igore smiluješ se mi. Jadnik si. Ali nikako ti ne želim loše. Volio bi da pročitaš Kur’an, onako opušteno bez predrasuda. Bilo je i većih lažova u historiji čovječanstva od tebe pa se je sve razotkrilo. I tvoje će se.

Ove neistine što si iznio će se sada proširiti internetnim portalima po Balkanu. Čovječe znaš li ti kakva je bol kad je neko etiketiran teroristom, a on to nije?

Probaj se staviti u moju kožu i kožu moje porodice i svih onih, koje ovdje prozivaš i optužuješ. Te starije ljude koje prozivaš. Pa ti ljudi imaju unuke, nisu nikada bili ni dan u zatvoru… Kako te samo nije sramota? Ti ljudi su vrijedni i radni, vode svoj život, bore se da prežive i pošteno žive i budu od koristi društvu, a ne zlo kao što nas ti ovdje predstavi.

Molim Allaha da te uputi na pravi put, da se pokaješ i primiš islam.