Začetek ramadana v Sloveniji (2011)

Muslimani pričakujejo začetek meseca ramadana (2011), da bi začeli s postom. To leto bomo tudi opazovali mlaj za začetek meseca ramadana pri nas. Sledimo poslančevemu izročilu: “Ko vidite mlaj, začnite s postom, a ko ga ponovno vidite, prekinite post! Če ga ne vidite, računajte, da je ša’ban dolg trideset dni.“ (zabeležil Muslim)

Pri gledanju mlaja je potrebno poudariti, da je potrebno gledati v nebo že en mesec pred ramadanom (tj. potrebno je gledati mlaj za mesec ša’ban), da bi na ta način lahko sledili Poslančevi zapovedi. Danes je po podatkih videnja mlaja 28. ša’ban in ne 29., kot je navedeno v koledarjih, ki so produkt (napačnih) izračunov.

Spodnji dve karti prikazujeta, da mlaja 1.7. za mesec ša’ban ni mogel videti nihče na svetu, mlaj je viden šele 2.7. Nekatere evropske države (med njimi Velika Britanija) so ga videle šele 3.7. in so zato razglasile, da je bil začetek meseca ša’bana 4.7.2011.

2. julij 2011:

saban-1432-2

Že lansko leto smo pojasnili, da »astronomska luna« tukaj ne igra popolnoma nikakršne vloge, saj je potrebno mlaj videti z golim očesom, kalkulacij pa ne priznava nobena islamska pravna šola (tudi hanafi (hanefijska), kateri sledi večina slovenskih muslimanov). Spodaj so tri karte, ki kažejo (približek), katere države bodo lahko videle mlaj in kdaj bo to mogoče. V Sloveniji tako računamo, da bo začetek ramadana bodisi 1.8.2011 (kar bi bil 29. ša’ban) ali 2.8.2011. Svetujemo muslimanom v Sloveniji, naj v naslednjih dneh obiščejo našo stran, ker bomo imeli več informacij o nastopu meseca ramadana.

30. julij 2011:

ramadan-1432-1

 

Določanje začetka ramadana in bajrama z astronomskimi izračuni

Vprašanje: Med islamskimi učenjaki so velika nesoglasja glede začetka ramadana in eidul-fitra (ramadanskega bajrama). Nekateri postopajo po videnju nove lune zaradi hadisa: “Ko vidite mlaj, začnite s postom, a ko ga ponovno vidite, prekinite post!“, drugi se zanašajo na astronomske izračune, govoreč, da je današnja astronomska znanost tako napredovala, da lahko izračuna, kdaj je novi lunarni mesec. Kdo ima prav?

Odgovor:

Hvala Allahu.

Prvič: Pravilno mišljenje, po katerem moramo postopati, je tisto, ki je izraženo v Poslančevih, naj je mir z njim, besedah: “Ko vidite mlaj, začnite s postom, a ko ga ponovno vidite, prekinite post! Če ga ne vidite, računajte, da je ša’ban dolg trideset dni.“ To je osnova za določanje začetka in konca meseca ramadana, tj. dejansko videnje nove lune. Šeriat, katerega je Allah poslal s Poslancem Muhammedom, naj je mir z njim, je univerzalen in večen – vse do Dneva ponovnega vstajenja. (Velja v vsakem času in na vsakem mestu ne glede na napredek tuzemskih znanosti, ne glede na prisotnost teleskopov ipd., ne glede na število ljudi, ki so zmožni delati astronomske izračune. Videnje lune je nekaj, kar lahko vsi ljudje ne glede na prostor in čas storijo. Kalkulacij ne morejo delati vsi ljudje, teleskopi pa niso vsem ljudem dostopni.)

Drugič: Allah je vedel, kakšen napredek bo dosežen v astronomiji in drugih znanostih, pa je kljub temu rekel: “…Kdor vidi (mlaj za mesec ramadan), naj se začne postiti ta mesec…“ (2:185) in Allahov Poslanec, naj je mir z njim, je rekel: “Ko vidite mlaj, začnite s postom, a ko ga ponovno vidite, prekinite post!“ Torej, začetek in konec meseca ramadana sta povezana z dejanskim videnjem lune, ne pa z astronomskimi kalkulacijami, četudi je Allah vedel, da bodo astronomi tako napredovali v svoji znanosti, da bodo lahko izračunali položaj zvezd in nebesnih teles. Muslimani so obvezni slediti tistemu, kar je Allah predpisal preko Svojega Poslanca, naj je mir z njim. Ustanavljajo začetek in konec posta z videnjem lune. Omenjeno je idžma (soglasje) islamskih učenjakov. Kdor se ne strinja s tem in se zanaša na kalkulacije je šazz (čuden) in njegovo mnenje sploh ne igra vloge.

Allah najbolje ve.