Kako čestitati bajram?

Čestitati bajram nekomu ni sunnet1, ker glede tega ni preneseno niti sahih2, niti daif3 pa celo niti lažno pripovedovanje od Poslanca, naj sta Božji mir in blagoslov z njim.

Nekateri imami so smatrali čestitanje bajrama za novotarijo. Od imama Ahmeda se pripoveduje, da je preziral voščenje bajrama in da ga nikomur ni čestital, ampak, kot se pripoveduje, je odgovarjal na dobljeno čestitko.

Pripoveduje se od nekaterih selefov4, da so eni drugim voščili bajram z besedami: »Tekabbelallahu minna we minkum (Naj Allah sprejme od vas in od nas).«

Skozi zgodovino so Muslimani eni drugim voščili bajram in danes smo priče, da tudi navadni ljudje, alimi5 in daije6 eni drugim voščijo bajram v arabskem, turškem, pakistanskem in v drugih jezikih. S te strani je čestitati bajram nekomu sprejemljivo z dvema opombama:

1. da je čestitka v kateremukoli jeziku. Torej, nikogar ni potrebno siliti, da uporablja arabske izraze (voščilo, katero smo omenili) ali turške (Bajram šerif mubarek olsun7) in druge;

2. da je voščilo v obliki dove8, tj. da vsebuje dovo, katera je namenjena tistemu, kateremu voščimo, kot npr. »Naj Allah sprejme naš post«, »Naj nam Allah da sreče v teh dneh« ipd., ker v vseh voščilih, ki so prenesena od Poslanca, naj je Božji mir z njim, piše, da so vsebovala dovo, kot npr. dova za pridobljeno znanje »Naj ti Allah da, da ti bo znanje koristno« ali voščilo za novo obleko »Obleči novo, živi dostojno, umrli kot šehid9«.