Muslimansko ime za novorojenčka in molitev v nosečnosti

D.G.: Sem v pričakovanju otroka in rada bi, da bi bilo njegovo ime muslimansko oz. arabsko, zato bi prosila, če mi lahko poveste, kje si lahko imena preberem, ali pa če imate vi kakšen spisek, saj sem na spletu opazila tudi že napačni prevod. Zanima me tudi, ali lahko dam otroku ime, ki pripada Allahu. Imam še eno, bolj pomembno, vprašanje: Kako je z nosečnostjo in namazom, ali lahko opravljam namaz v času nosečnosti? Hvala.

Odgovor:

Na spletu je ogromno portalov, ki dajejo sezname muslimanskih imen za moške in ženske. Tukaj imate (na neki bosanski spletni strani) spisek moških in ženskih muslimanskih imen. http://www.names4muslims.com je tudi koristna spletna stran v angleščini, kjer lahko najdete ime za vašega otroka – imena so napisana v angleški transliteraciji.

Ne, otroku ne smete dati nobenega Allahovega imena (kot: Er-Rahman, Er-Rahim, El-Melik itd.), lahko pa mu date katerokoli od teh imen s predpono ‚abd‘ (suženj), npr. Abdurrahman, Abdurrahim, Abdulmelik itd. – v kolikor je otrok moškega spola, seveda.

Da, v času nosečnosti morate opravljati molitev. Če niste zmožni moliti stoje, potem lahko molite sede.