Pes in drugi hišni ljubljenčki – islamsko stališče

Anonimno: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu! Zanima me, ali je v islamu dovoljeno imeti živali doma? Kolegica razmišlja o nakupu psa. Slišala sem že veliko o tem, kako naj jih ne bi smeli imeti doma, in o tem, da ni nič narobe, če jih imamo, pa me zanima vaš komentar… Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Odgovor:

We alejkumu selam we rahmetullahi we berekatuhu, draga sestra v islamu!

Veseli smo, ker smo prejeli tvoje vprašanje, ki zahteva naš komentar. Vprašanje je definitivno sodobno in zahteva jasen odgovor. Prosimo Allaha, naj te nagradi, ker si se obrnila na nas.

Hišne ljubljenčke (kot jim radi rečejo na Zahodu) je dovoljeno imeti doma – npr. mačka, papiga, ribice ipd. V hadisih najdemo veliko primerov, ki nakazujejo na to, da so Poslančevi družabniki imeli hišne ljubljenčke. Npr. družabnik Allahovega Poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, Ebu Hurejre (dobeseden prevod njegovega imena: “Oče mucke“) je dobil tak vzdevek, ker je imel rad mačke in jih imel doma. Tudi Umejr, kot je navedeno v zbirki imama Buharija in zbirki imama Muslima, je imel nugajra (slavčka) in Poslanec je to odobril itd.

Edina žival, katere ne smemo imeti, v kolikor ne obstaja šeriatski razlog, je pes. Allahov Poslanec, naj je mir z njim, je rekel: “Tistemu, ki ima psa, ki ni pes za čuvanje živine, za lov ali čuvanje pridelka, se vsakodnevno zmanjšuje nagrada za en kirat.“ (Buhari, 2322, in Muslim, 4106) V drugem pripovedovanju pa je navedeno: “Vsakodnevno se mu zmanjšuje nagrada za dva kirata. Meleki (angeli) ne vstopajo v hišo, v kateri je pes ali slika.“ (Buhari, 3322) En kirat je v velikosti planine Uhud.

Ker se osebi, ki ima psa, zmanjšujejo dobra dela za kirat ali dva (odvisno od škode, ki jo pes s seboj prinese, kot trdijo nekateri islamski učenjaki), je zaradi tudi tega grešna, ker je zgubljanje dobrih del kot grešenje.

Pasja nečistoča, ki prihaja z njegovo slino, se lahko očisti le s sedmimi pranji (v kolikor nam pes poliže obleko), pri čemer eno pranje mora biti z zemljo. Celo prašičja nečistoča, za katero Allah pravi v Kur’anu, da je haram (prepovedana) in da spada v nečistočo, v islamu ni dosegla takšne stopnje, kot je pasja. Pes se zaradi omenjenega smatra za nečistočo. Poleg vseh dejstev vidimo nekatere ljudi, ki so zavedeni z nemuslimanskimi običaji, kako se ne brigajo za čistočo in imajo pse celo v svojih domovih. Dajejo jim posebno pozornost, vzgajajo jih in čistijo, čeprav se pse ne more očistiti, četudi bi jih prali v morju, ker je pes sam po sebi nečistoča.

Vprašajmo se, koliko nemuslimani (in muslimani, ki jih imajo) mečejo denarja za takšne neumnosti!? Poslanec Muhammed, naj je mir z njim, je prepovedal metanje denarja.

Svetujemo vsem tistim, ki se nagibajo k nakupu psa ali pa ga že imajo, naj se skesajo in naj očistijo svoje domove od pasje nesnage.

Tisti, ki imajo psa zaradi lova, čuvanja pridelka ali živine (izven hiše, stanovanja), niso grešni, saj je Poslanec Muhammed, naj je mir z njim, tukaj naredil izjemo.

Potrebno je še povedati, da je dovoljeno imeti psa (na dvorišču) za čuvanje hiše, kot so to rekli islamski učenjaki, med katerimi je tudi imam Newewi, vendar je to dovoljeno le v določenih situacijah (če oseba, recimo, živi v središču mesta ji to ni dovoljeno, saj ga s šeriatskega stališča ne potrebuje). V vsakem primeru se je potrebno posvetovati z učenimi ljudmi, da ne bi padli v greh.

Allah najbolje ve.