Knjige v bosanskem jeziku za začetnike

Vprašanje: Esselamu alejkum. Pred enim mesecem sem se vrnil nazaj v islam. Katere knjige mi, kot začetniku, priporočate v bosanskem jeziku (znam bosansko, ker prihajam iz Bosne)? Lahko mi  priložite povezave do knjig v pdf formatu ali pa mi poveste, kje jih lahko kupim.

Odgovor:

Zahvala pripada Vzvišenemu Allahu. Samo Njega častimo in samo od Njega iščemo pomoč. K Njemu se zatekamo pred zlom naših duš. Kogar On napoti, ga nihče ne more odpeljati v zablodo, in kogar On pusti v zablodi, ga nihče ne more napotiti na Pravo pot. Pričam, da ni drugega božanstva, ki si zasluži biti čaščeno (ibadet), razen Allaha, Vzvišenega in Slavljenega, in pričam, da je Muhammed, naj je Allahov mir z njim, Njegov suženj in poslanec.

“O, verniki! Bojte se Allaha in govorite le resnico! On vas bo nagradil za dobra dela, odpustil vam bo vaše grehe. Kdor se bo pokoraval Allahu in Njegovemu poslancu, bo dosegel, kar bo želel.“ (33:70-71)

Resnično je najresničnejši govor Allahov govor, najboljša napotitev pa je napotitev Muhammeda, naj je Allahov mir z njim. Najhujše stvari so (verske) novotarije. Vsaka novotarija je zabloda. Vsaka zabloda pelje v Ogenj.

Zatem, kot odgovor na zastavljeno vprašanje, pravim sledeče:

We alejkumu selam we rahmetullahi we berekatuh

Prosim Allaha, naj te učvrsti v Svoji veri, naj ti podari voljo za iskanjem znanja in raziskovanjem, naj ti pomaga, da boš eden od Njegovih iskrenih služabnikov, in naj te napoti na pravoverna dejanja, ki te bodo približala k Njemu. Zatem:

Mnogo je knjig, ki so napisane ali prevedene v bosanski jezik in ki obdelujejo vprašanja islama v raznih etapah in stopnjah zrelosti posameznika (tako imanske zrelosti (z aspekta verovanja), kot tudi zrelosti  sprejemanja določenih islamskih predpisov). Kot začetniku ti priporočam delo ‚Namaz u islamu‘ od skupine avtorjev, katerega recenzent je hfz. mag. Muhammed Fadil Porča, zatem delo ‚Olakšano poimanje Tevhida‘ od avtorja Abdullaha b. Ahmeda El-Havila, kot tudi knjigo ‚Zapečaćeni Džennetski napitak‘ od Safijurrahmana el-Mubarekfurija. Poleg tega si lahko prebereš tudi knjigo ‚Jednoća Stvoritelja‘ od Abdul-Medžida Aziza Ez-Zindanija. Naj ti je stalno pri roki žepna izdaja knjige ‚Hisnul-Muslim‘ (Zaščita vsakega muslimana) od Saida El-Kahtanija.

Kar moraš imeti stalno v mislih je:

1 – Iskrenost v svojih ibadetih (čaščenju, obredoslovju)

2 – Pogosto opravljanje dove (molitev)

3 – Postopanje po (pravilno) naučenem

4 – Druženje le s pobožnimi in dobrimi

5 – Izogibanje slabi družbi in tistimi, ki te nagovarjajo na grešenje

6 – Hrepenenje po tistem, kar ti bo prineslo korist na Ahiretu (onstranstvu)

7 – Delo na tem, da drugi ljudje spoznajo lepoto naše vere

8 – Okrasiti se, kolikor boš zmožen, z lastnostmi iskrenih Allahovih služabnikov