Ali je smiselno pridobiti halal certifikat za naravno vodo?

Vprašanje: Pozdravljeni! Zanima me, ali je potrebno (smiselno) pridobiti certifikat za naravno vodo. Voda je iz slovenskega izvira, njena posebnost je, da je bogata z minerali, ima certifikate in raziskave ter pričanja ljudi, ki dokazujejo njeno posebnost ter zdravilno moč. Voda bi se prodajala v steklenicah ter plastenkah, namenjena pa bi bila za arabski svet. Voda ni na nikakršen način dodatno obdelana. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem. Lep dan Vam želim.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Veseli nas, ker ste nam poslali e-mail s takšno vsebino. Verjetno vam je znano, da Društvo Resnica-Haq.com že kar nekaj mesecev izdaja (brezplačne) halal certifikate. Naš cilj je predvsem omogočiti muslimanom, ki živijo v Sloveniji, halal izdelke v mesnih in drugih industrijah, seveda pa se zavedamo, da je pridobitev halal certifikata še posebej primerna za izvoz v države, kjer muslimani predstavljajo večinsko prebivalstvo.

Voda je v osnovi dovoljena za pitje, če je čista, če negativno ne vpliva na zdravje, če je nestrupena ipd. Nekatere organizacije, ki izdajajo halal certifikate, to počnejo predvsem zaradi dejstva, da se danes vodo tudi dezinficira s pomočjo kemijskih sredstev. Problem je tudi onesnaževanje vode in eventualno spreminjanje njene kemijske sestave. Verjetno vam je znano, da je bila voda nedavno nazaj v času nalivov na Gorenjskem kar nekaj dni neprimerna za pitje in so jo morali očistiti s pomočjo klora ipd.

Sami veste, da je voda v Sloveniji popolnoma čista in bi na prvi pogled bilo nesmiselno dajati halal certifikat za nekaj, kar je v islamu sicer popolnoma dovoljeno, vendar če sami menite, da bi bilo to primerno za vaše poslovanje in da je to nekaj, kar bodo vaše stranke od vas zahtevale, ne vidimo razloga, zakaj si ne bi pridobili halal certifikata, s katerim bi muslimanom dali vedeti, da je voda popolnoma primerna za pitje in da na nikakršen negativen način ne vpliva na posameznikovo zdravje.