Ali je dovoljeno iskati znanje le v knjigah?

(4.8.2010) Vprašanje13: „Ali se je dovoljeno učiti vero le iz knjig brez posveta z učenjaki – še posebej zaradi majhnega števila le-teh? Kaj mislite o besedah: „Komur je knjiga šejh (učitelj), takšen ima več napak kot pravilnosti“?“

 

Odgovor:

Ni dvoma, da se znanje pridobiva z učenjem pri učenjakih in tudi s prebiranjem knjig, ker je knjiga, katero je napisal učenjak, dejansko tudi sam učenjak. Učenjak skozi svojo knjigo govori, pa v kolikor ni mogoče pridobiti znanje pri učenih, potem se ga bo pridobivalo iz knjig.

Kljub temu je pridobivanje znanja direktno pri učenjakih boljše kot učenje iz knjig, ker se tisti, ki se uči iz knjig, več utruja in vlaga večji trud pa poleg tega ne more izvedeti mnogih stvari, kot so šerijatske postavke in pravila, katera so utemeljili učenjaki. Zaradi tega je potrebno, da ima človek učenjaka, katerega bo lahko po svojih zmožnostih kontaktiral.

Kar se tiče besed: „Komur je šejh knjiga, ima več napak kot pravilnosti“, za njih ne moremo reči, da so absolutno pravilne, ampak tudi ne moremo reči, da so absolutno napačne.

V kolikor bo oseba pridobivala znanje iz katerekoli knjige, ni dvoma, da bo mnogo grešila, ampak v kolikor se pri svojem učenju zanese na knjige ljudi, ki so znani po svojem znanju in resnicoljubnosti, bo sigurno napak veliko manj ali pa bo v večini primerov tistega, kar bo govorila in zastopala, imela prav.