Indzil, Tevrat, Zebur

Amela: „Es-selamu `alejkum! Imam dvoje vprašanj za vas. Sem Amela in sem muslimanka. Veliko knjig o islamu preberem, pa me zanima, ali obstaja na svetu original Tevrat, Zebur in Indžil, taksni, kot so bili objavljeni od Allaha dž.š. in če obstajajo, kje se jih da videti, dobiti….? Drugo vprašanje pa je, ali so bile molitve Bogu v prejšnjih, torej zgoraj omenjenih knjigah prav takšne, kot so zdaj, na primer ali je bila objavljena El fatiha, Kelime i šehadet…. skratka, ali se je v molitvah pojavljalo ime Muhammeda s.a.v.s.? Upam, da niso smešni vprašanji. Hvala za odgovor. P.S. Spletno stran imate super oblikovano! Amela“

ODGOVOR

 

We alejkumu selam!

 

Ogovor na prvi del vprašanja je jasen: Ne. Danes na svetu ni originalnega Tevrata, Zeburja ali Indžila. Te knjige so bile tokom stoletij spremenjene in še dandanes slišimo debate o tem, kdo je v resnici napisal evangelije, ki se nahajajo v Bibliji ali pa »Mojzesove« knjige ipd. Na žalost ni možen ogled originalov. Mi kot Muslimani vemo, da so te knjige bile spremenjene in da je Kur’an edina knjiga, za katero Allah, s.w.t., pravi: »Resnično razodevamo Kur’an in resnično bomo bdeli nad njim!« (15. sura, 9. ajet) To pomeni, da Allah ščiti Kur’an in da je to najbolj avtentična knjiga na svetu!

Kar se tiče drugega dela vprašanja…Ni znano, da bi bila (npr.) El-Fatiha objavljena prejšnjim narodom niti kakršnakoli druga sura. Šehadet pa so vsi poslanci izgovarjali, saj so bili Muslimani – verjeli so v samo enega Boga. Muhammed, s.a.w.s., ni omenjen v njihovih molitvah, ampak v njihovih knjigah. Tu je samo dokaz, da je njegov, s.a.w.s., prihod omenjen. Ibadeti (kot sta npr. post in namaz) so bili objavljeni že prejšnjim narodom in tudi poslanci pred Muhammedom, s.a.w.s., so jih opravljali. Tako najdemo v Kur’anu, da je Ibrahim (Abraham), a.s., iskal od Vzvišenega, naj njega in njegovo družino naredi od tistih, ki molitev opravljajo: »Gospodar! Daj, da bomo jaz in nekaj potomcev molili (opravljali salat oz. namaz)! Gospodar! Usliši mojo prošnjo!« (14. sura, 40. ajet)

 

Ibrahim (Abraham), a.s., je svoji družini zapovedoval: »Svoji družini je zapovedoval molitev (salat/namaz)…« (19. sura, 55. ajet)

 

Tudi Isi (Jezusu), a.s., je bilo ukazano naj opravlja namaz:

»Kjerkoli bom, me bo blagoslavljal. Ukazal mi bo, naj molim (opravljam namaz/salat)…« (19. sura, 31. ajet)

 

Upamo, da si zadovoljna z odgovorom. Obišči nas še kdaj!