Ples in Islam

Ples je, kot si že sama povedala, v Islamu prepovedan. Prepovedan je iz veliko razlogov. Med temi razlogi najdemo, da je večinoma povezan z glasbo, a glasba je direktno prepovedana s Kur’anom in sunnetom (sunno) Poslanca, s.a.w.s., kar si lahko prebereš na naslednjih dveh linkih: Dokazi o prepovedi muzike iz Kur’ana in Dokazi o prepovedi muzike iz Sunneta. Prepovedan je tudi zaradi tega, ker prihaja do telesnih stikov med osebami, ki ne spadajo v skupino ljudi, s katerimi se po islamskih prepisih ne smeš poročiti (mahrem). Lahko še tu navedemo, kot argument prepovedi, mešanje spolov, kar je Poslanec, s.a.w.s., prepovedal v mošejah, a kaj šele na nekih zabavah ipd.

 

Kot najboljši argument za prepoved plesa, lahko vzamemo besede Poslanca Muhammeda, s.a.w.s., ki jih prenaša Ali: »Samo dvakrat sem poželel, da naredim tisto, kar so ljudje delali v džahilijetu (obdobju neznanja), ampak me je Allah obvaroval tega.« Potem je Muhammed, s.a.w.s., v daljšem hadisu omenil, kako je neke prilike, ko je bil še deček, čuval ovce po gričih Mekke in slišal zvok muzike, defov in flavt. Poželel je, da se udeleži tej godbi in je zaprosil nekega pastirja, da pazi na njegovo čredo. Pastir je pristal. Ko se je Poslanec, s.a.w.s., približal mestu, iz katerega so prihajali glasovi muzike, ga je Allah, s.w.t., uspaval. Poslanec, s.a.w.s., se je zbudil po sončnem vzhodu. Potem se mu je pripetilo isto še enkrat. Potem je Resulullah, s.a.w.s., rekel: »Pri Allahu! Po tem si nisem zaželel, da naredim kakršnokoli zlo, ki so ga delali ljudje v džahilijjetu, vse dokler me Allah ni počastil s poslanstvom.«

Iz prebranih besed lahko zaključimo, da je ples tudi prepovedan, saj se je na zabavi, katere se je hotel Muhammed, s.a.w.s., udeležiti, tudi plesalo (po vsej verjetnosti govorimo o trebušnem plesu – Allah najbolje ve).

 

Kljub temu pravimo, a Allah najbolje ve, da je ples dovoljen na svatbah (kjer so prisotne samo ženske – na svatbah so moški in ženske ločeni) in, normalno, če ženska želi plesati svojemu možu doma, Allah najbolje ve, je tudi popolnoma dovoljeno in bo celo nagrajena za to.

 

Kar se tiče »kola« in robčkov, to še ne pomeni, da je dovoljeno, ker vemo, da prihaja do nemoralnega vedenja, mešanja spolov in poslušanja muzike.

 

Trebušne plesalke povezujejo z muslimanskim svetom, ker je to ples, ki so ga prakticirali poganski Arabci pred Islamom (celo, ko so bili malikovalci v vojni z Muslimani, so imeli raznorazne plesalke, ki so jim »dvigale« moralo za boj).

 

Allah najbolje ve!