Samozadovoljevanje, molitev na delu, učenje arabščine, kontracepcija in Islam

Pozdravljeni!

 

1) Spoštovani šejh Ibn Usejmin je za samozadovoljevanje navedel naslednje argumente:

Prakticiranje tako imenovane tajne navade, oz. povzročitev izločanja sperme z roko ali nečem drugim je prepovedano v Kur’anu, sunni in z medicinskega vidika.

Kar se tiče Kur’ana, Vzvišeni pravi:

»…in ki skrivajo svoje sramne dele, razen pred svojimi ženami in pred tistimi, ki so njihova last. Takšni si zares ne zaslužijo graje – tisti, ki hočejo več od tega, oni v zlu pretiravajo.« (23. sura, 5.-7. ajet)

Kur’anski ajet: »…tisti, ki hočejo več od tega, oni v zlu pretiravajo.« se nanaša na tistega, ki išče načine, da zadovolji svojo strast mimo svoje žene ali tiste, ki je v njegovi lasti.

Kar se tiče sunne, pravi Allahov Poslanec, naj je Božji blagoslov in mir z njim:

»O skupina mladeničev, tisti med vami, ki je zmožen vzdrževati ženo, naj se poroči, ker to čuva pogled in sramno mesto. Kdor to ni zmožen, naj se posti, ker mu je to zaščita.«

Poslanec, naj je Božji blagoslov in mir z njim, je tistemu, ki ni zmožen se poročiti, ukazal, naj se posti. Če bi bilo samozadovoljevanje z roko dovoljeno, bi sigurno Poslanec, naj je Božji blagoslov in mir z njim, na to napotil. Ker tega ni storil, kljub njegovemu olajšanju, ugotovimo, da tako delo ni dovoljeno.

Kar se tiče zdravstvenega vidika, opazimo, da to delo povleče mnogo negativnih posledic za sabo, katere navajajo zdravniki – tako kot je to slabo za človeško telo in seksualni nagon, tako je to slabo tudi za človeško razmišljanje in planiranje. Obstaja možnost, da ga bo ta navada popolnoma odvrnila od poroke, ker če človek svojo potrebo zadovolji na tak način, se ne bo niti oziral na ženitev. (šejh Ibn Usejmin, Fetve učenjakov dveh Haremov – str. 147)

 

2) Odgovor na drugo vprašanje:

Molite lahko sicer kjerkoli, kjer je čisto (zemlja je čista, kot je rekel Poslanec Muhammed, s.a.w.s.). Seveda je bolje moliti v mošeji, oziroma v skupini, ker je Poslanec Muhammed, s.a.w.s., rekel: »Namaz v džema’atu (skupini) je boljši od posameznega 27-krat.« V Sloveniji imamo sicer dve točki, kjer imami (muslimanski duhovniki) poučujejo tisto, kar je učil Poslanec Muhammed, s.a.w.s. Ti dve točki sta (trenutno):

– Koprska ulica 2A na Viču v Ljubljani

– Cesta maršala Tita 68, Jesenice.

Allah pravi v Kur’anu:

»Čuvajte molitve, redno jih opravljajte, zlasti srednjo (opoldansko molitev, ikindijo), in ponižno stojte pred Gospodom.« (2. sura, 238. ajet)

S težavo, s katero se vi srečujete, se srečujejo vsi Muslimani po svetu v materialistično usmerjenih okoljih. Človek se mora zavedati, da je molitev najbolj glavna stvar v njegovem življenju, ker kot pravi Poslanec Muhammed, s.a.w.s., da kdor ne opravi opoldanske molitve, da so mu propadla vsa njegova dela. Naš nasvet je naslednji, da najprej poskušate najti čas za opravljanje molitve na delu, če tega ne morete najti, je najbolje, da greste do direktorja (šefa) in ga zaprosite, če bi vam lahko dal možnost, da opravite opoldansko molitev. Če vam tega ne odobri, potem je edini nasvet, da opravljate molitev doma (da jo nadoknadite). Opozarjamo vas, da morate vse možno storiti za to, da bi lahko opravljali molitev na delu in če ne dobite možnosti, šele potem jo lahko opravljate kasneje. Verjeli ali ne, ampak večinoma so nadrejeni zelo razumevajoči in to tudi dovolijo (če ne dovolijo, poskušajte najti čas med malico ipd.).

 

3) Odgovor na tretje vprašanje:

Arabščino se lahko v Sloveniji naučite samo v Ljubljani (zgoraj imate naslov), ker tam imamo učitelje, ki so opravili arabščino v Egiptu ali pa v Savdski Arabiji.

 

4) Za vprašanje o kontracepciji pa še enkrat citiramo spoštovanega šejha Ibn Usejmina:

Tisto, kar Muslimani morajo delati, je, da povečujejo število potomcev, kolikor je to mogoče, ker je Glasnik vere, s.a.w.s., na to nakazal z besedami: »Ženite se z ženskami dobrega ahlaka (obnašanja) in s plodnimi ženskami, ker se bom jaz z vašim številom ponašal na Sodnem dnevu.«

Številnost potomcev vodi k večanju ummeta (ljudstva), a v številčnosti ummeta je njegovo dostojanstvo, kot Vzvišeni Allah, ko omenja Svojo dobroto do Izraelcev, pravi: »…in vas naredili številčne.« (17. sura, 6. ajet)

Šuajb pa je rekel svojemu narodu: »Spomnite se, da ste bili maloštevilni, pa vas je On pomnožil.« (7. sura, 86. ajet)

Nihče ne more zanikati, da je številnost ummeta vzrok njegovega dostojanstva in moči. To je nasprotno tistemu, kar mislijo ljudje slabega mišljenja, ki pravijo, da je številnost ummeta vzrok njegovega siromaštva in bede.

Če se ummet poveča, se zanese na Vzvišenega Allaha in veruje v Njegovo obljubo: »Niti enega živega bitja ni na Zemlji, ki ga ne bi hranil Allah.« (11. sura, 6. ajet), mu bo Allah olajšal in mu dal iz Svojega obilja. Na osnovi tega obstaja bolj jasen odgovor na postavljeno vprašanje. Žena ne sme uporabljati kontracepcijske tablete, razen v dveh primerih:

  1. da obstaja za to potreba (utemeljen razlog), kot je, da je ženska bolna in da ne more zdravstveno prenesti vsakoletne nosečnosti ali pa da je preveč suha ali pa da obstajajo neke druge težavnosti, ki bi ji lahko škodovale, če bi zanosila vsako leto;
  2. da mož dovoli svoji ženi jemanje teh tablet, ker ima on pravico imeti otroke. Potreben je tudi pogovor z zdravnikom; ali so tablete škodljive ali ne. Ko se izpolnita ta dva pogoja, potem ni preprek pri jemanju tablet. Ne sme pa to jemanje zavirati nosečnost za vedno, ker to bi bila oblika prekinjanja potomstva. (Šejh Ibn Usejmin)

 

Upamo, da smo vam pomagali in odgovorili na vprašanja.